Dr David Redwine – niciun medicament nu elimină endometrioza

 

Laparoscopie vs metode imagistice de diagnostic. În România, poate și în alte țări, laparoscopia nu mai este considerată o metodă necesară de diagnostic pentru endometrioză. De exemplu, pacientelor li se spune că nu au nevoie de intervenția chirurgicală pentru a primi diagnosticul, ci doar de RMN. Care este părerea dvs?

Dr David Rewdine: Majoritatea cazurilor de endometrioză sunt stadiul I. Cu alte cuvinte, nu există boală profundă și nici chist ovarian. Aceste paciente au doar boli superficiale și este universal acceptat faptul că intervenția chirurgicală este singura metodă de detectare fiabilă a bolii superficiale, deoarece boala superficială este prea plată pentru a fi detectată imagistic. Rezecția bolii superficiale are ca rezultat ameliorarea durerii, după cum se arată într-un studiu controlat randomizat din 1994. Prin urmare, o abordare care necesită RMN înainte de diagnosticarea endometriozei, va rata majoritatea pacientelor afectate și le va condamna la suferință și respingere din partea cadrelor medicale. Nu este nevoie să vă spun – dar acest lucru este inuman și nepotrivit. 

 

În ceea ce privește diagnosticul, ați menționat de multe ori importanța examenului pelvin. Ce se poate afla în urma unei astfel de examinări ginecologice și cum ar trebui făcută?

Dr Redwine: Există două tehnici diferite care ar trebui utilizate în timpul examinării pelvine. Cea mai importantă este atingerea pelvină, cunoscută francezilor încă din mijlocul secolului 19. Atingerea pelvină se face doar cu două degete ale mâinii cu care se efectuează examinarea, introduse ușor în vagin. Vârfurile degetelor sunt avansate până la capătul vaginului, iar vârful degetului mijlociu este utilizat pentru a atinge ușor fundul de sac Douglas, ligamentul uterosacrat stâng și ligamentul uterosacrat drept. Acestea sunt cele mai importante trei zone de atins, deoarece sunt ușor accesibile, fiind și cele mai frecvent afectate de endometrioză. 

Atingerea pelvină se face în timp ce fața pacientei este urmărită. Cea mai mică grimasă/reacție sugerează endometrioză. Nodularitatea fragedă va produce o grimasă vizibilă/marcantă. Această constatare garantează practic prezența endometriozei profunde. În 1873, dr. Robert Barnes a observat că examinarea în timpul menstruației ar putea furniza informații suplimentare, deoarece inflamația și sensibilitatea ar putea fi mai mari. 

A doua tehnică este examinarea pelvină bimanuală. Acesta este examenul „tradițional” în care medicul introduce două degete în vagin, în timp ce apasă peretele inferior al abdomenului cu cealaltă mână. Această tehnică este utilă pentru determinarea dimensiunii, formei și sensibilității uterului. Se poate palpa chiar și zona vezicii urinare. De asemenea, poate fi utilă în găsirea chisturilor ovariene dacă acestea sunt suficient de mari. Dar, din moment ce cantitatea de țesut presată între degete este mare, este ca și cum ai încerca să găsești o pară sub o pernă – știi dimensiunea și forma aproximativă a lucrurilor într-un mod neclar. Dacă sunt necesare mai multe detalii, se pot recomanda diverse investigații imagistice. 

 

Stadiile endometriozei și durerea. De ce un stadiu minim al bolii poate să doară mai mult decât un stadiu sever? Și de ce această varietate de simptome?

Dr Redwine: Toate formele de endometrioză pot cauza dureri. Pacientele pot avea diferite praguri de durere. Pacientele pot avea varietăți infinite de endometrioză în ceea ce privește localizarea pelvină, aspectul vizual, aspectul la microscop, simptomele și potențialul malign. Nu m-am gândit prea mult la diferența de simptome care există între un stadiu minim și unul sever. Presupun că este legată de genetică. Dar mă întreb dacă pacientele cu formă superficială a bolii ajung în sfârșit să fie diagnosticate tocmai prin faptul că sunt insistente, această insistență fiind de fapt corelată/ determinată cu creșterea intensității durerii, din observațiile chirurgilor. 

Simptomele endometriozei sunt în mod rezonabil specifice localizării geografice. Cu alte cuvinte, dacă este afectat diafragmul drept, pe acea parte pacienta poate acuza dureri în piept și de umar. Dacă este afectat fundul de sac Douglas și ligamentele uterosacrate, pacienta va acuza durere la contact precum și mișcări intestinale dureroase. Cu toate acestea, inflamația cronică, prezentă în cazul endometriozei, produce și substanțe chimice numite citokine care întră în fluxul sanguin și circulă către fiecare celulă din corp. Aceste citokine circulante precum interleukinele și factorul de necroză tumorală pot provoca simptome mai răspândite asemănătoare gripei, inclusiv dureri de cap, mialgie și oboseală. Astfel de simptome răspândite sunt mai frecvente în formele profunde ale bolii. 

 

Este posibil ca simptomele de endometrioză să apară la o vârstă mai avansată, după 30, 40 de ani? Hormonii, mediul înconjurător, stilul de viață joacă un rol în apariția simptomelor și dacă facem modificări ale stilului de viață, putem gestiona simptomele?

Dr Redwine: Unele paciente se pricep mai bine la a ignora sau a nega simptomele timp de mulți ani. Deci, răspunsul la prima întrebare este „da”. Estrogenul joacă un rol evident în simptome, deoarece estrogenul stimulează țesutul mullerian. Leziunile endometriozice își pot produce propriul estrogen, astfel încât bolii nu îi pasă întotdeauna dacă sunt prezente ovarele sau dacă pacientul ia estrogen. Imitațiile estrogenilor din mediu pot juca un rol în agravarea simptomelor potrivit rezultatelor studiilor efectuate pe maimuțe, dar efectele acestor imitații de estrogen par imposibil de cuantificat. Cât despre stilul de viață și alte schimbări, orice funcționează, dar de multe ori nu funcționează.

 

Tratamentul endometriozei. De ce este excizia cea mai bună metodă de tratament și de ce tratamentul hormonal, sarcina, menopauza și toate celelalte sunt mituri?

 Dr Redwine: Toate tratamentele hormonale se bazează pe două fantezii și anume: sarcina și menopauza omoară fizic endometrioza (nu doar ameliorează simptomele). Din păcate, nimeni nu s-a gândit vreodată să facă studiile necesare pentru a vedea dacă endometrioza a dispărut în urma sarcinii sau menopauzei. Ameliorarea simptomelor a fost suficientă. Concluzia pentru toate tratamentele medicale de orice tip este următoarea: niciun medicament nu elimină endometrioza. Acest lucru face din endometrioză o boală care poate fi tratată numai prin intervenție chirurgicală (deoarece orice altceva tratează doar simptomele). „Bolile pe care medicamentele nu le vindecă, le vindecă excizia.” – Hipocrate, 450 î.Hr. Excizia endometriozei este medicina clasică hipocratică.

 

De ce această lipsă a specialiștilor în endometrioză și de ce pacientele sunt ignorate de societatea medicală?

Dr Redwine: Excizia endometriozei profunde care afectează organe multiple poate fi cea mai dificilă intervenție chirurgicală în corpul uman. Având în vedere prevalența endometriozei, chirurgia endometriozei profunde este mult mai frecventă decât chirurgia cancerului ginecologic. Acesta este motivul pentru care medicii oncologi ginecologi nu sunt neapărat buni chirurgi de endometrioză – pur și simplu nu au suficientă experiență chirurgicală cu o boală dificilă. În timp ce orice ginecolog ar trebui să poată exciza o boală superficială simplă, boala profundă este tratată cel mai bine de către chirurgii cu experiență în endometrioză. 

Plata corectă este o problemă pentru chirurgii de endometrioză, deoarece plătitorii terți, precum companiile de asigurări sau sistemele naționale de asistență medicală, nu plătesc în funcție de gradul de dificultate chirurgicală. Anesteziștii sunt adesea plătiți mai mult decât chirurgii. Companiile de echipamente medicale și companiile de medicamente percep taxe exorbitante care sunt adesea plătite cu ușurință de către asigurători. Dar dacă un chirurg se plânge că nu este plătit corect, va fi descris ca o persoană lacomă. Deci lipsa de respect și dezinteresul pe care îl experimentează pacienții din sistemul medical se aplica și chirurgilor în ceea ce privește plata. La urma urmei, „este doar durere pelvină”.

 

Care este mesajul dvs. pentru pacienții și medicii români?

Pentru pacient: asculta-te!

Pentru medic: asculta-ți pacientele, iar dacă nu-ți asculți pacientele, ascultă-mă pe mine!

Dr David Rewdine photo source Endometriosis Foundation of America

Autorul teoriei embrionare, Dr David Redwine este cel mai renumit specialist în endometrioză. Fondatorul Institutului de Endometrioză Oregon din SUA, Dr Redwine are 35 de ani de carieră, timp în care a tratat mii de femeii cu endometrioză din SUA, Canada și alte țări. După terminarea studiilor universitare din cadrul Universității Stanford, Dr Redwine a ales să studieze medicina considered că aceasta este chemarea lui. A ales ginecologia deoarece „avea totul”: pacienți tineri și comunicativi cărora le pasă de sănătatea lor, chirurgie, medicină generală și pediatrie. 

Împreună cu Nancy Petersen, asistentă medicală a fondat Institutul de Endometrioză din Oregon în 1987. Un an mai târziu a decis să se dedice în totalitate endometriozei datorită volumului mare de paciente cu endometrioză care veneau la el. 

În timpul carierei sale, Dr. Redwine a publicat peste 110 articole, scrisori editoriale, capitole de cărți și cărți. A fost membru în comitete editoriale pentru numeroase reviste științifice și a fost ales în diferite funcții de responsabilitate în consiliile de administrație ale organizațiilor laparoscopice și ginecologice naționale și internaționale. Și-a prezentat lucrările peste tot în lume și, în timpul călătoriilor sale, a fost invitat să efectueze intervenții chirurgicale pentru unele dintre cele mai dificile și complexe cazuri de endometrioză. 

Sursa Endopaedia

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *