Cauzele de aparitie

 

Ca și în cazul endometriozei există câteva teorii care explică modul în care mușchiul ajunge să fie invadat de mucoasa endometrială. În mod normal, cele două țesuturi ale uterului, endometrul și miometrul, nu se amestecă. În adenomioza însă, peretele muscular al uterului este invadat de țesutul de la nivelul mucoasei. 

Așadar, potrivit uneia dintre aceste teorii, adenomioza poate fi cauzată prin invazia directă a endometrului în miometrul imediat adiacent. O altă posibilitate este că țesutul muscular din anumite motive se transformă într-un alt țesut care seamănă cu mucoasa endometrială. Acest proces se numește metaplazie, schimbarea unui tip de țesut în altul.

O altă teorie care este și cea mai cunoscută, spune că adenomioza apare în urma extensiei endometriozei pelvine profunde dinspre exterior (cavitatea abdomino-pelvină, peritoneu) către grosimea peretelui uterin (miometru). Acest lucru se întâmplă aproape întotdeauna în cazurile de endometrioză profundă avansată, atunci când “nodulul” endometriozic infiltrează peretele posterior uterin (cervix, corp uterin).

Adenomioza este, de asemenea, clasificată ca fiind cauzată de traume la nivelul uterului/vaginului, care ar putea declanșa o cascadă de activare a unor diverși mediatori biochimici (citokine, interleukine, etc.). Acest lucru ar duce la dezvoltarea țesutului endometrial aberant (adenomioza) în interiorul miometrului.

Unii autori sunt de părere că există o migrare celulară la nivelul miometrului datorită unei hiperexpresii a receptorilor estrogenici, sau că ar exista migrare limfatică intramiometriala a unor celule stem endometriale aberante. Toate aceste teorii sunt corecte și plauzibile, însă, deocamdată nu există nici una care să explice în totalitate complexitatea de apariție a acestei patologii .