Dr Răzvan Betea, medic specialist obstetrică-ginecologie alături de pacientele cu endometrioză

Fac parte din comunitatea pacientelor cu endometrioză de 5 ani de zile. În acest timp am ajutat sute de paciente de peste tot din lume. Pâna anul trecut am avut și o prezență destul de activă în grupurile de endometrioză, de unde și informațiile pe care le dețin despre lipsa specialiștilor, și problemele persoanelor care au această boală. 

Despre dl dr Răzvan Betea deși nu-l cunosc personal, pot spune cu sinceritate că este un medic căruia îi pasă de pacientele cu endometrioză. Prima dată am aflat de dânsul dintr-un articol din media. Prima operație de endometrioză intestinală operată în echipă multidisciplinară la Deva. Fiind angrenată într-un alt proiect, am trecut peste știre. 

În Octombrie 2021 am primit un mail de la o d-na din București care mă întreba dacă cunosc medici la stat. D-na fusese diagnosticată cu endometrioză intestinală și avea nevoie de o echipă multidisciplinară.

Mi-am adus aminte atunci de dl dr Betea. Am găsit nr dansului de telefon pe pagina de facebook Dr Betea, i-am trimis un mesaj pe whats app, și mi-a răspuns foarte repede. 

Mi-a spus că au mai avut cazuri de endometrioză intestinală și că împreună cu dl dr Fluieraș, chirurg generalist sunt la început în chirurgia endometriozei intestinale, însă își doresc să ajute cât mai multe paciente. 

Decizia de a opera această boală, spune dl dr Betea a pornit de la nevoia pacientelor cu endometrioză intestinală care nu-și permiteau costurile de la privat. Pacientele care erau diagnosticate de dl dr Betea erau redirecționate ulterior către centre private pentru operație. O parte dintre acestea însă reveneau la dl dr Betea rugandu-l să le ajute, pentru că nu-și permiteau costurile de la privat. 

D-na din București a ajuns într-un final la dr Betea și în Ianuarie a.c a fost operată de endometrioză intestinală. La aproape 3 luni de la operație, d-na se simte bine. La fel se simte și Anisoara, operată și ea de dl dr Betea. 

Revenind însă la ultimul meu proiect către Ministerul Sănătății, dl dr Betea este unul dintre medicii care au ales să ne sprijine în încercarea mea (noastră) de a obține facilități medicale pentru pacientele cu endometrioză. 

Printre situațiile care justifica demersul nostru, dl dr Betea menționează:

 

  • Lipsa specialiștilor în endometrioză conduce la întârzierea diagnosticului și totodată la diagnosticarea greșită a acestei patologii.
  • Numărul foarte mare de cazuri cu endometrioză care se adresează și care necesită tratament corespunzator. 
  • Costurile ridicate în cazul endometriozei pelvine profunde cu afectare intestinală care nu pot fi suportate de paciente din zona noastră în cadrul centrelor private.
  • Tododata neavând un program national, nouă ca spital județean ne este foarte greu să procurăm staplere necesare intervențiilor din cauza costurilor ridicate (aproximativ 2000 de euro pe intervenție).
  • Echipele interdisciplinare nu pot fi create peste noapte, necesită o colaborare perfectă și mult antrenament.

Pentru persoanele care doresc să ia legatura cu dl dr Răzvan Betea, pe pagina dansului de facebook găsiți datele de contact. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *