Asigurare de sănătate-endometrioza

Singurul mod de a-ți păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face. – Mark Twain

 

 

Despre endometrioză și complicațiile acesteia ar fi multe de spus. Ceea ce face însă ca această boală să fie și mai grea este lipsa specialiștilor care lucrează în unități spitalicești publice. Un subiect destul de discutat în comunitățile pacientelor cu endometrioză și adenomioză este costul operațiilor. Iar acest cost este unul foarte mare. 

 

Pentru a veni în ajutorul vostru am încercat să aflu câteva informații despre asigurările de sănătate care acoperă și endometrioza. Irina Pavel, consultant financiar și membră a grupului Endometrioza România, a acceptat invitația mea de a discuta despre acest subiect. Informațiile prezentate în acest articol sunt informații generale, iar decizia dacă o persoană poate beneficia de acest tip de asigurare se ia în funcție de individualitatea cazului. 

 

Care sunt criteriile pentru a beneficia de această asigurare?

În primul rand va trebui să luați legătura cu Irina sau cu oricare alt consultant financiar pentru a afla informații specifice cazului vostru. 

 

Diagnostic

Endometrioza este considerată afecțiune preexistentă înainte încheierii poliției atunci când o persoană are diagnosticul de endometrioză confirmat prin mai multe feluri: consult, RMN, operație. Pentru a afla dacă persoana respectivă are acest diagnostic, echipa care se ocupă cu evaluarea cazului caută în diferite baze de date atât publice cât și private. Deci chiar dacă nu sunteți înregistrată cu acest diagnostic la medicul de familie, companiile de asigurări caută și in baza de date a spitalelor private. Care spitale private sunt multe, inclusiv cele care se ocupă cu endometrioza. 

 

Dacă sunteți suspectă de endometrioză, evaluarea din partea companiei de asigurări se va finaliza atunci când există un diagnostic clar sau nu. 

 

Cum se evaluează?

Discuția de evaluare avută cu un consultant se bazează pe onestitate, de aceea sinceritatea este baza unei colaborări benefice pentru fiecare dintre părți. După ce ați oferit informațiile cerute, cazul dvs va fi trimis echipei pentru evaluarea riscului din punct de vedere medical aferent asigurărilor de sănătate. Această echipă decide dacă puteți beneficia sau nu de asigurare care să includă și endometrioza. Evaluarea este individuală și confidențială, iar echipa decide în funcție de anumite riscuri. 

 

Odată stabilit, riscul este estimat pe termen mediu și lung. Astfel, chiar dacă din punct de vedere clinic, la momentul evaluării cererii afecțiunile declarate nu prezintă un risc major, din perspectiva asigurărilor de sănătate trebuie luat în calcul și posibila evoluție a afecțiunilor respective pentru a proiecta riscul acestora pe viitor. 

 

De exemplu, o persoană care are deja câteva operații pentru endometrioză +/- alte probleme de sănătate, poate fi catalogată cu risc mare și refuzată, lucru care se aplica și altor afecțiuni.

 

Dacă totuși se acceptă și persoanele care au un scor al riscului mai mare, atunci ele vor plăti mai mult față de cele cu scor mai mic. Pentru persoanele care au doar diagnostic, riscul este mult mai mic, așadar aceste persoane pot beneficia mai ușor și mai ieftin de acest tip de asigurare.

 

Cât costă și cât acoperă din cost?

Frecvența de plată poate fi: anuală, semestrială, trimestrială și lunară și se stabilește în funcție de vârstă, istoric medical, ocupație, hobbies și indicele BMI. Persoanele tinere plătesc mai puțin, iar cele mai în vârstă plătesc mai mult. Dacă operația se face la unul din spitalele partenere, atunci se va deconta costul integral aferent intervenției (operații, analize). Dacă operația se face la un alt spital, se decontează până la 80% din costuri, fără a depăși un anumit plafon.

 

Când puteți beneficia de această poliță?

Chiar dacă endometrioza este diagnosticată după încheierea poliței de asigurare, operația va fi despăgubită după primul an de contract.

 

Aceste informații sunt informații primite de la Irina, așadar este posibil ca ele să nu se aplice și în cazul altor companii de asigurare. Da, se poate face asigurare pentru endometrioza diagnosticată, însă depinde de individualitatea cazului. Pe Irina o puteți contacta la nr de telefon: 0720 105 200. 

 

La final vă spun sincer că dacă eram în țara aș fi făcut această asigurare. De ce? Pentru că în acești 4 ani și ceva de când am început să merg la medici, mi-am dat seama că a) timpul zboară mult mai repede decât aș vrea eu și b) oricând poți avea nevoie de îngrijiri medicale. 

 

Diagnosticul nu ni-l alegem noi, din păcate el ne alege pe noi fie că vrem, fie că nu vrem, iar când avem ghinionul de a fi “alese” de acest diagnostic, nu suntem întrebate dacă avem sau nu posibilitățile financiare de a ne face bine. O asigurare de sănătate nu ne ia durerea, nu ne scapă de chinuri, poate fi benefică atunci când avem nevoie. Acest paragraf nu este o pledoarie, ci o concluzie la care am ajuns în urma tagenței cu lumea medicală. Când ai o boală pe viața care pe deasupra este și costisitoare, atunci eu zic că e mai ușor să dai câte puțin în fiecare lună, decât să dai mii de euro dintr-o dată, și pe care nu-i ai. 

 

 

 

8 thoughts on “Asigurare de sănătate-endometrioza”

    1. Imi cer scuze pentru aprobarea tarzie. Nu cunosc acest aspect, insa cu siguranta Irina va poate rasunde. Aveti nr dansei in articol.

  1. Am endometrioza si nu gasesc un medic care sa imi spuna cum pot trata aceasta boala. Am fost operata in 2012, insa a reaparut. Va rog spuneti-mi un medic care se ocupa de tratarea acestei boli.
    Doresc si eu mai multe informatii despre asigurarea de sanatate.

    1. Imi cer scuze ptr aprobarea tarzie. Despre asigurare va rog sa luati legatura cu Irina, aveti nr dansei in articol. Dl dr Gabriel Mitroi este specialist in endometrioza. Il gasiti pe facebook.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *