Pentru mulți, endometrioza este o boală necunoscută, o denumire greu de pronunțat. Simptomele acesteia sunt considerate a fi normale, care vin la pachet cu faptul că ești femeie. Multe dintre femeile care suferă de această boală își pierd locul de muncă, prietenii sau partenerul de viață.
În cei 5 ani de când fac parte din comunitatea pacientelor cu endometrioză, am citit, auzit și discutat cu sute de femei. Madalina însă are o poveste aparte.
Are 48 de ani, este din București și endometrioza i-a luat un rinichi, peste 20 de cm din colon și organele reproductive. A trecut prin 3 operații în 2 săptămâni efectuate de echipa formată din dna prof Elvira Bratila și dl dr Rubin Munteanu, așa cum spune Madalina, echipa care i-a salvat viața.
“Parcă aveam ceva stricat în burtă”
Nu-și amintește cu exactitate acum câți ani au început simptomele, să fie vreo 15 ani, zice ea. Își amintește însă crizele de durere în timpul și între menstruații. Erau de scurtă durată dar atât de puternice încât se ghemuia de durere și se legăna, inclusiv pe stradă.
Între timp, durerea a devenit parte din viață ei, 3 săptămâni avea dureri permanente. Simțea că ceva nu este bine, parcă avea ceva stricat în burtă. Durerea era difuză, nu o putea localiza, o simțea în tot pelvisul. Își amintește și de un episod de durere în spate, pe partea stanga.
Madalina a mers la mulți medici, însă niciunul nu a putut să-i spună cu exactitate ce are. I s-a spus că are uter fibromatos și să facă embolizare. Unul dintre medicii la care a mers i-a propus laparoscopia exploratorie. Madalina a refuzat.
O prietena i-a spus de dna prof Elvira Brătilă. În timpul consultației cu dna prof Elvira Brătilă, a aflat că are endometrioză profundă și că are risc de ocluzie intestinală. S-a programat la RMN, care a arătat că într-adevăr are endometrioză profundă și foarte multe focare active.
După consultație a simțit că într-adevăr trebuie să se opereze. În 2016, Madalina a mai avut o operație pentru un chist endometriozic, efectuată la stat. Operația a fost clasică. După operație medicul i-a spus că a decelat ceva în spatele uterului, nu știe ce este și nu s-a băgat, dar să stea calmă că nu e ceva grav. Când a primit raportul anatomopatologic s-a bucurat să vadă că are endometrioză, fiindu-i teamă să nu aibă ceva mai grav.
Endometrioza i-a luat un rinichi, organele reproductive și peste 20 cm din intestin
În Iulie 2020, Madalina intra în sală de operații. De data asta cu o echipă de specialiști în chirurgia endometriozei. Operația laparoscopică a durat 8 ore. 8 ore în care echipa medicală i-a eliberat organele înglobate în aderențe.
În timpul operației s-a observat că unul din rinichi nu era vizibil. A două zi Madalina intra iar în sala de operații. De data această pentru a-și salva rinichiul. Rinichiul nu era vizibil nici măcar ecografic. Pentru a-l găsi s-au ghidat după un chist renal. I s-a pus o nefrostoma. Din păcate, rinichiul era artofiat și nu a mai putut fi salvat.
O operație care în mod normal ar fi necesitat 3-4 zile de internare, s-a transformat în 2 săptămâni, timp în care Madalina mai face încă o operație. De data această clasică. I s-a scos rinichiul bolnav, s-a curățat și celălalt rinichi care avea focare de endometrioză la exterior, i s-au scos organele reproductive și peste 20 de cm din colon. I s-a montat și o stomă.
Dumnezeu a făcut să ajung la dna prof Bratila. Mi-a salvat viața la propriu!
În Septembrie 2020 a urmat o altă operație, de refacere a tranzitului, a patra în doar 2 luni. La fel ca și prima dată, s-a crezut că va fi o operație normală. Nu a fost. Madalina a stat internată 8 zile, pentru că tranzitul nu-și reluase activitatea.
Madalina spune că a fost norocoasă că a ajuns la dna prof Bratila, mai ales că nu știa nimic despre endometrioză. A avut un caz complex rezolvat cu succes de echipa medicală.
În sală de operații le-am cerut să-și dea jos măștile să le văd fețele. Și și le-au dat și dna prof și dna anestezist.
Medic anestezist, chirurg generalist, specialistul în endometrioză, cu toți au fost prezenți constant și îngrijorați de starea ei.
La doi ani după operație se simte bine. Obosește însă. Tranzitul este ok, scaun moale, fară diaree, poate mânca aproape orice, în afară de lapte.
Madalina se bucură că acum există conștientizare, pentru că așa femeile care suferă de endometrioză vor ști unde să meargă. Face parte din comunitățile de endometrioză și când are timp, își spune povestea pe scurt, pentru a ajuta și alte femei.