Generalitati Despre endometrioza 

 

Endometrioza este o patologie care afectează un număr mare de femei. Endometrioza este cunoscută ca o patologie ginecologică, însă în foarte multe cazuri, zonele și organele afectate de această boală sunt, de fapt, extragenitale. Endometrioza are forme și culori diferite și poate fi găsita peste tot în corpul uman. Pelvisul este zona cea mai afectată de endometrioză, însă zona abdomino-toracic poate fi, de asemenea, afectată frecvent. 

Statisticile arată că endometrioza afectează una din zece femei, însă din cauza diagnosticului greșit, dar  și a altor factori, prevalența exactă a endometriozei nu se cunoaște. În țări cu o economie dezvoltată există o întârziere de diagnostic între 8-10 ani. Endometrioza poate afecta peritoneul organelor pelvine, ligamentele, fundul de sac Douglas, intestinele, tractul urinar, apendicele, ovarele, trompele uterine, suprafața externă a uterului, sistemul nervos, dar și organe din abdomenul superior, precum diafragma, plămânii, rinichii, etc. Acestea din urmă sunt clasificate ca forme rare de endometrioză. 

 

de secole întregi, simptomele endometriozei au fost și sunt considerate crampe și dureri menstruale normale, pe care le acuză orice femeie

Camran Nezhat 

 

Endometrioza reprezintă cu siguranță una dintre cele mai complexe patologii, având totodată, și un efect negativ mare asupra vieții unei femei. Deși este o boală cu un istoric lung, endometrioza este încă o necunoscută atât în rândul personalului medical, dar și în rândul pacienților și a publicului în general. Potrivit dr-lui Camran Nezhat, unul dintre autorii articolului “Endometrioza boala antică, tratamente antice”, simptome asociate endometriozei sunt descrise în texte antice ce datează de mai bine de 4000 de ani. 

Endometrioza este caracterizată în cele mai multe cazuri de dureri cronice pelvine și sau/infertilitate, iar caracterul menstrual al bolii (simptomele coincid sau se intensifică pe durata menstruației) reprezintă un indiciu în stabilirea diagnosticului. De menționat faptul că, durerile în endometrioză pot fi și constante și, de asemenea, există și pacienți asimptomatici (1). În cazurile asimptomatice, pacientele sunt diagnosticate cu endometrioză în urma unei intervenții chirurgicale pentru alte afecțiuni (1). 

 Semnele clinice și simptomele endometriozei variază de la pacient la pacient, iar stadiul bolii nu se corelează în toate cazurile cu intensitatea durerilor (2). Astfel, sunt pacienți cu o formă ușoară de boală și care au dureri mari, dar și pacienți cu o formă severă, care au o simptomatologie minimă. 

Dr Camran Nezhat, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în endometrioză (3) spune că endometrioza este o boala a întregului corp, o boală gravă care în timp poate duce la complicații severe dacă nu este tratată. Dr Nezhat mai spune, de asemenea, că de secole întregi, simptomele endometriozei au fost și sunt considerate crampe și dureri menstruale normale, pe care le acuză orice femeie. 

Endometrioza este clasificată în patru stadii, stadiile III și IV reprezintă forme severe ale bolii. Studiile arată că 30-40% dintre pacientele cu endometrioză sunt infertile. Cauzele exacte ale endometriozei nu se cunosc și, din cauza lipsei de informații, dar și a simptomelor ce se corelează cu alte patologii, endometrioza este sub-diagnosticată. Considerată o afecțiune ginecologică întâlnită la femeile de vârstă fertilă, endometrioza a fost găsită și la fetițe, fetuși, bărbați, animale și femei aflate la menopauză. 

 

 …diagnosticul la timp este primul pas făcut pentru a reduce impactul negativ al bolii….

 

Un studiu (4) făcut de un colectiv de medici din SUA, Franța și Canada, arată importanța diagnosticului în managementul acestei afecțiuni. Autorii menționează că endometrioza poate avea un impact negativ asupra vieții unei femei, iar primul pas făcut pentru a reduce acest impact îl reprezintă diagnosticul.

Endometrioza a fost inclusă în top 20 a celor mai dureroase (5) afecțiuni medicale de către NHS Marea Britanie, alături de afecțiuni precum artrită, atac de cord, sciatică, ulcer gastric, fractură de oase, etc. 

Nediagnosticată, netratată la timp sau incomplet, endometrioza poate duce la pierderi de organe cum ar fi rinichii (6), organe genitale și rezecții intestinale și/sau urinare, complexe. 

Rezultatele unui studiu (7) realizat în Puerto Rico pe un grup de 108 de femei, arată că 42 dintre ele au consultat între 5-9 medici până au fost diagnosticate, și 101 au spus că suferă de dismenoreea, simptomele debutând între 11 și 19 ani. 65% dintre participante nu au suspectat niciodată că au endometrioză și nu au auzit niciodată de boală înainte de operație, iar restul au auzit, fie din media, fie de la un prieten. 

Endometrioza cauzează dureri debilitante, dureri lombare, stare de rău și de vomă, durere de cap, dureri abdominale, sângerare abundentă, precum și dureri intestinale sau urinare. Simptomele debutează de la vârste fragede 8) și multe paciente ajung să-și piardă locul de munca. Pacientele cu endometrioză sunt victime ale societății și sistemului medical.

Asociația (9) de Endometrioză din Milwaukee, SUA, în urma unui studiu pentru a analiza impactul endometriozei asupra sănătății unei femei, a concluzionat că datele colectate de la 7000 de cazuri de endometrioză arată clar că întârzierea diagnosticului (timpul mediu de diagnostic este> 9 ani) este o problemă majoră și, că tratamentele curente sunt departe de a fi satisfăcătoare. În concluzie, impactul endometriozei, o boală care cauzează deja simptome intense, este agravat de o lipsă actuală de înțelegere a bolii, dincolo de definiția pelvină.

Un studiu (10) făcut de Organizația Mondială de Endometrioza, arată că costul mediu al endometriozei este de 9.579 euro pe femeie – pe an, dintre care 6.298 euro pierduți în productivitatea muncii și 3.113 euro pentru costuri îngrijire a sănătății. Studiul arată că costul incapacității de a lucra din cauza simptomelor, este de două ori mai mare decât al costurilor directe pentru sănătate. Costul asociat numărului de paciente cu endometrioză din România, potrivit tabelului de mai jos este de 4.8 miliarde de euro. 

Costurile cauzate de endometrioză

 

 

 

Referinte 

 

1.  Rawson JM et al., Prevalence of Endometriosis in Asymptomatic WomenJ Reprod Med. 1991;36(7):513–515;

2.  Vercellini P et al., Endometriosis and Pelvic Pain: Relation to Disease Stage and LocalizationFertil Steril. 1996;65(2):299–304;

3.  Dr Camran Nezhat, nezhat.org;

4.  Agarwal SK et al., Clinical Diagnosis of Endometriosis: A Call to Action, Volume 220, Issue 4, Pages 354.e1–354, e12, AJOG;

5.  The 20 most painful conditions you are likely to suffer according to the NHS. Mirror UK, Noi 2019;

6.  Nezhat C, et al., Silent Loss of Kidney Secondary to Ureteral EndometriosisJSLS. 2012;16(3):451–455;

7.  Fourquet J et al., Patients’ report on how endometriosis affects health, work, and daily life. Fertil Steril. 2010;

8.  Ghid educativ, Endometrioza de la A la Z, Cap 6, Poveștile pacientelor, Google play, Dec 2019;  

9. Mary Lou Ballweg From the Endometriosis Association, Milwaukee, Wisconsin, Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, Volume 18, Issue 2,  April 2004, Pages 201-218;

10. Cost of endometriosis is driven by pain, Endometriosis.org, April 2012;